tisdag 2 januari 2018

1. Detta med namn...


Jag roade mig en gång med att forska på mina namn och min familjs namn och dess betydelse. Det var faktiskt intressant att läsa vad namnen betyder och var de ursprungligen kommer ifrån:

Anna: ett hebreiskt namn, ursprungligen Channah, som betyder 'nåd'
Äldsta belägg i Sverige: 1291
Historiska personer: Anna-jungfru Marias moder.  Sankta Anna: katolskt skyddshelgon -bl a för arkitekter. Svenska prinsessan Anna 1545-1610, dotter till kung Gustaf Eriksson Vasa och drottning Margareta.

Ingrid: ett fornnordiskt namn, ursprungligen Ingifridh, som är sammansatt av gudanamnet  Ing och frið som betyder skön, älskad. Ing var namnet på en nordisk och germansk fruktbarhetsgud - känd i Skandinavien som Yngve Frej (Frö, Freja)
Äldsta belägg i Sverige: runinskrift från 1000-talet, exempel på en sten vid Karlberga i Uppland: "Ingrid och Ingegärd läto resa stenen och göra vadställe i sundet till minne av Tore, sin fader..."
Historiska personer: Sankta Ingrid av Skänninge som levde på 1200-talet.

Sylvia: ett latinskt namn, bildat av ordet "silva" som betyder skog.
Äldsta belägg i Sverige: 1859

Maria: ett arameiskt namn, från Miriam, som betyder 'morsk', 'trotsig'. Men det finns även teorier om att det betyder "hav av bitterhet", "rebellisk", "trotsig" och "önskan efter barn". Det är dock troligen ett egyptiskt ursprung ur orden "mrv" eller "mr": kärlek. Miriam är originalformen, som i Gamla testamentet där hon är syster till Moses och Aron. Det är även namn på många personer i Nya Testamentet, viktigaste av dem alla är Maria, Jesu moder och Maria Magdalena.
Äldsta belägg i Sverige: 1344
Historiska personer: Maria Elenora 1599-1655, svensk drottning, gift med Gustav II Adolf 1594-1632. Maria Edgeworth 1767-1849, irländsk författarinna av skönlitteratur och pedagogiska verk, ex: Practical Education från 1798.

Lars: svensk namnform av det latinska namnet Laurentius som betyder "lagerkrönt"
Äldsta belägg i Sverige: 1524. Men som smeknamn på Laurentius förekom Lars redan på 1300-talet.
Historiska personer: Lars Johan Hierta 1801-1872, grundade tidningen Aftonbladet år 1830

Erik: ett urgammalt svenskt kunganamn, ursprungligen Airikr, som betyder 'ensam härskare' eller 'alltid härskare'.
Äldsta belägg i Sverige: runinskrift från 1000-talet på en numera försvunnen sten i Kusta, Uppland: "Erik och Suir och Tonna satte denna sten efter Gudmund sin fader".
Erik var ett av 1900-talets allra vanligaste pojknamn. År 1998 var det tvåa på namntoppen. Det tillhör den lilla grupp av namn som alltid är vanliga. Så Erik är numera det vanligaste mansnamnet i Sverige före Karl. Erik har varit ett av de vanligaste namnen sedan 1200-talet och har legat 10-i-topp de senaste 100 åren. Namnet har även stått i almanackan i alla tider för att ära Sveriges skyddshelgon Erik den helige.
Historiska personer: Islänningen Erik den röde var en seglare och upptäckare på 900-talet, han upptäckte Grönland och delar av Nord-Amerika.
Det är även ett gammalt svensk kunganamn: Erik Väderhatt på 800-talet, Erik Segersäll 940-995. Erik den helige på 1100-talet och Erik XIV på 1500-talet.
Erik Brahe 1822-1756, historisk militär och politiker.

Robert: är ett forntyskt namn, ursprungligen Hrodebert, som bildats av ord som betyder "ära" och "ljus". Normanderna kom med namnet till Storbrittanien.
Tre olika konungar av Skottland bar namnet, bl a Robert the Bruce som återinförde Skottlands självständighet från England på 1300-talet.
Äldsta belägg i Sverige: 1219.
Namnet är fortfarande vanligt bland yngre men är på väg att falla ut från 100-i-top. Namnet kom till Sverige på 1600-talet med invandrare från Skottland.
Historiska personer: Vilhelm erövrarens far, en normandisk hertig vid namn Robert, förde namnet till England.
Robert Burns 1759-1796, skotsk författare.

Wilhelm: ett forntyskt namn som är sammansatt av ord som betyder "vilja" och "hjälm"
Äldsta belägg i Sverige: 1671
Historiska personer: Vilhelm Erövraren, som var ättling till den danske/skånske vikingen Rollo; Gånge-Rolf, den gode hertig Rollo, fick år 911 av franske kungen i förläning den nordfranska provins som från hans tid går under namnet Normandie. Han blev 1066 den förste normandiske konungen av England efter Slaget vid Hastings år 1066

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar