tisdag 29 januari 2019

Gamla hus har en historia


Det är något speciellt med gamla hus, alla har en historia att berätta. Tänk alla gamla gårdar som finns bevarade ute på landsbygden - de är kulturbärare. Men även städer har sina gamla hus som visar hur det en gång var. Här i Stockholm har vi ju Gamla Stan - ett område jag älskar att vandra runt i. För många år sedan hade jag en bekant, från Irland, som hade köpt lägenhet i Gamla Stan och oj vilken fantastisk bostad det var och lite ovanligt: det var nivåskillnader mellan några rum så det fanns några trappsteg att ta från t ex köket till största rummet. Det var så roligt att besöka hans lägenhet -den var så speciell, men tyvärr så valde han att flytta hem till Irland efter några år.

Själv bor jag i ett kvarter som byggdes år 1909 - det är hus byggda i fyrkant med en underbar innergård för både stora och små. Min bostadsrättsförening Tellusborg, ligger i Midsommarkransen och består av 3 kvarter. Det är två med inbyggda gårdar och ett med en stor härlig kulle som tronas av en staty: "Puck" ur Shakespeares "En midsommarnattsdröm". Vintertid finns det alltid en härlig pulkabana för barn att använda. Sommartid blir det små kalas ute på kullens gröna gräs. Det finns även en Boule-bana, en sandlåda och en klätterställning för barn. Alltså en underbar liten oas som passar alla åldrar. Men innergårdarna är också underbara: tryggt för små barn att leka och med sittplatser överallt, blommor, bärbuskar ! ( fritt fram att plocka som man vill)  och vackra träd. 
Ett litet paradis helt enkelt.



Idag är vår förening, som ingår i HSB, mycket åtråvärd för bostadssökande, vi bor så vackert och med låg månadshyra. Men att köpa en lägenhet här idag kostar ganska många miljoner eftersom det är bostadsrätt och "marknaden" styr priserna. Både Konstfack och en designskola har flyttat hit ut, här bor många konstnärer, musiker och skådespelare idag. Jag förstår att de valt Midsommarkransen, allt här är så stimulerande och så levande och man skapar så enkelt nya bekantskaper. "Alla känner alla" - ungefär som i en by på landet.

Det finns en del skrivet om Midsommarkransen, bl. a. "Bilder från Kransen och Tellus -Förstaden Midsommarkransen" (1977) samt "Vardagen- det är där vi kämpar" en rapport om ett förändringsarbete i Midsommarkransen 1976-1979" utgiven av Metodbyrå 1 Stockholms Socialförvaltning.

Den lägenhet jag bor i ligger i kvarteret "Silverpoppeln". Jag hade en hel del arbete att göra när jag köpt den, med att måla om och tapetsera. Minns hur spännande det var när jag jobbade med hallen; riva ner och skrapa tapetlager - var tvungen eftersom det var både dåligt gjort tidigare och gamla tapetskarvar lyste igenom. 
Eftersom jag varit gift med en målarmästare så hade jag fått lära mig grunderna och vikten av ett ordentligt underarbete. Det enda jag ångrar är att jag inte sparade ett område på en hallvägg med rester av alla gamla tapeter. Minns att det var både ljusa och mörka varianter, oftast med blomsterrankor på, men jag minns även att ett lager var prov av en fin klassisk tapetskapare: Morris. Har kollat upp en del av hans tapetmönster och känner igen formen och färgen.

Själv valde jag en svensk tapet med klassiskt mönster om än i nyproduktion. 
Läste följande om Morris och om skaparen av "min" tapet på internet:


William Morris, född 24 mars 1834 i Walthamstow i Waltham Forest nära London, död 3 oktober 1896 i Hammersmith i London, var en brittiskkonstnär, formgivare och författare, en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen. Han är mest känd som formgivare av tapeter och mönstrade tyger, men var även verksam som författare och var en av den brittiska socialiströrelsens grundare.
En motsättning mellan ideal och praktik uppstod i Morris verksamhet, i och med att hans målsättning var att kunna skapa överkomliga men vackra föremål för vanliga människor, men att det i verkligheten bara var ett kräset fåtal ur de övre klasserna som hade råd med hans omsorgsfullt tillverkade och därmed dyrbara föremål. (I hans utopiska roman Nytt från en ny värld arbetar alla enbart för sin egen tillfredsställelse, och vackra handgjorda saker ges bort till dem som uppskattar dem.)


Den tapeten valde jag >>>

Målaren Jonas Wallström var född i Arbrå i Hälsingland år 1798. 
Han var bosatt i sin födelsesocken i hela sitt liv (han dog 1862) och har utfört åtskilliga rumsdekorationer i sin hembygd, bland annat i gården Gästgifvars i Vallsta. Därifrån har förlagan till denna tapet hämtats. Wallström arbetade gärna med schabloner, som i detta fall, och i ren och klar färgskala.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar