lördag 31 augusti 2019

Den där Maskrosen


Gult i det gröna - Foto: Charlotte Mannberg

Jag tror att Charlotte lagt sig mitt i grönskan och tagit ett kort mot Hoverberget - en lite annan vinkel än den vanliga när folk tar kort med berget som bakgrund. 
Den där maskrosen - som oftast ses som enbart ett ogräs. Vackert gul...men enbart en girig naturväxt som sprider sig otroligt enkelt. Inget att skörda, inga husdjur vill äta växten och den vissnar snabbt om man vill plocka och ha i en vas. Det är en märklig blomma med en ihålig stjälk som flödar av mjölksaft när man bryter av den. 

Och när den vissnat så bildas lätta fjun, s.k "flygfrukter" som sprids mycket enkelt...en liten vindpust så dansar fröna över marken. Ännu ett av naturens variant på märkliga under; en blomma som inte pollineras.

Men jag minns att vi lekte med maskrosen som barn; dels gjorde vi enkla kransar genom att bara snurra stjälken lite och haka ihop dem och ibland tävlade vi i att göra så långa "maskrosband" som helst. Så kunde vi spjälka stjälkarna som då lockade ihop sig och vips så gjorde vi  "peruker" av blommorna som vi satte på huvudet. Också en lek... 
Barns fantasi överträffar oftast de vuxnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar