måndag 27 november 2017

Julpepparkaka?


Här finns en rejäl beskrivning från 1700-talet på julpepparkaka från förr i världen. 


Inför julbaket


Snart är det julpepparkakedags. 

För många år sedan kom jag över ett recept på pepparkaksdeg via Riksarkivets hemsida. 
Det var grevinnan Lovisa Ulrika Mörners julpepparkaka. Blev ganska förtjust i formuleringarna 
och mängden på en del ingredienser. T ex 25 ägg? Men oj vilken tid det tydligen tar att få till 
en deg. Om det kan vara rätt ? 
Jag har inte provat.... 

Jag skriver av texten som den är:



Beskrifning på pepparkakor


Till et stop honing tages 25 ägg wilka wispas 1 timma. Medan det sker kokas 
honingen och skummas wäl, och står sedan tils han blir wäl kall. När han då är wäl 
skumad lägges krydderna uti som består uti mycket Canel, Cardemummor, 
pommeransens skal, hälst syltade men annars torra, Sucat, och skållade mandlar. 
Är honingen då wäl kall slås den uti de wispade äggen, som sedemera wispas en 
timma. Dertil röres 4 skålpund gott wettemiöl, med en förläggar sked sakta ofwan
uppå. Til slut giör man låder af Cardus papper som smörjes med smör och slås half 
fulla af degen. Sättes sedan uti en lagom warm ugn med tegelstenar emot lådorna.
NB är mjölet så gott som på Boseholm tages något mindre. 
Detta kan och giöras af  et halft stop honing.


stop= c:a 1,3 liter

skålpund= c:a 0,425 kg
karduspapper= ett enklare, grovt, gulbrunt omslagspapper



Lite historia:

I Esplunda arkiv på Riksarkivet ingår grevinnan Lovisa Ulrika Mörners arkiv. Hon föddes Horn och levde mellan åren 1751-1823. År 1772 gifte hon sig med hovmarskalken Carl Gabriel Mörner (1737-1828) som 1801 invaldes i Vetenskapsakademin för sina insatser som lanthushållare. Efter arv och köp bodde paret från 1776 på godset Björksund i Tystberga socken i Södermanland.

I grevinnan Mörners arkiv finns 3 volymer med handlingar som belyser en högadlig kvinnas vardag under denna tid. Här hittar man bland annat brev, dagboksanteckningar, recept, verser och religiösa anteckningar. Recept finns för färgning, limberedning och matlagningar, men även mot sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar