Först blötlades smutstvätten med tillsats av lut eller soda i några dagar, därefter gnuggades den, ibland mot en tvättbräda och sedan kokades tvätten i en tvättgryta. Efter det sköljde man i öppna vattendrag eller vid egna gårdsbrunnen. Till sist klappades tvätten med klappträ eller mot en snedställd bräda.
Den rena tvätten fick torka på marken eller över buskar och sedan hängdes den på tvättlina. Inte konstigt att man i hushåll med stort linneförråd stortvättade endast höst och vår. Först på 1950-talet började tvättmaskiner finnas i vanliga hushåll. Att tvätta var ett tungt arbete som slet på kroppen
Att de platser där kvinnor utfört vardagliga sysslor har funnits överallt där människor bott är en självklarhet. Att dessa platser sällan lämnat några bestående lämningar efter sig är fakta. Men är det viktigt att kunna minnas dem? En registrering av alla de platser där det bykts är knappast aktuellt, men visst är det viktig att t.ex. skydda ett urval brygghus. Museernas pedagogiska arbete är viktigt för att berätta om arbetet med att byka, ett av de arbeten som utförts i det ”tysta”.
****************************************************************************************************
Ovanstående bild och text har jag lånat från Riksantikvarieämbetet. som är en fantastisk kunskapsbank! Blev helt fascinerad av fotot med kvinnor i gemensamt arbete med tvätt. Deras kläder, tvättkorgar och träbyttor är verkligen museiföremål idag. Tyvärr finns ingen uppgift om vart fotot är taget. Men det säger en hel del om hur livet var en gång iför länge sedan.Tidigt så förorenade vi våra sjöar och vattendrag. Det låter inte bra detta med "lut eller soda" som tvättmedel. Även om de kemiska blandningarna också var från naturen så blev ju allt farligare i koncentrerad form. Men då var kunskap om föroreningar i naturen och i våra vatten inte något som var känt. Man trodde nog att "smuts och tvättmedel" bara försvann utan att lämna spår efter sig och att det inte fanns kvar i vår natur... "man sköljde ju bort allt i vatten".
Till stor skada. Tyvärr.
Till stor skada. Tyvärr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar