Hittade igen en bok som jag fick från en svenskättling i USA när jag sökte min släkt som utvandrat.
Boken heter: HISTORY of the SWEDES who Settled in CLAY COUNTY SOUTH DAKOTA. (utgiven 1947)
Det var faktiskt en hel del från Jämtland som valde att bosätta sig i Clay County,
bland annat många garvare, skräddare, men även inom andra yrken som posten, järnvägen och inom olika kyrkor.
Och jag minns att även någon av mina släktingar bosatte sig i S.Dakota. Får en känsla av att de flesta hade andra yrken än jordbrukarens, som ju var ganska vanligt under den tidiga utvandringsperioden. Eller det var kanske så att många var både ock? Ett hantverk kunde ju vara en lite säkrare inkomstkälla än jordbruket som var så beroende av bra och rätt väder.
Det är i denna stat det kända berget Mount Rushmore ligger som man beslöt att skulptera in ansikten av fyra presidenter på:
George Washington, Thomas Jefferson,
Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln.
Dumt tycker jag, ett ståtligt berg är vackert som det är! Men man ville på något vis föreviga fyra stora och berömda ledare. De som hittade på detta hade tydligen ingen bättre idé trots att det finns alternativ: statyer, om det nu är så viktigt att hylla dem med stoder.
Nå i den här boken finns uppgifter om en hel del jämtar som startade nya liv "over there". Jag presenterar några av dem här:
Gerda Elisabeth Byström f.1895 i Myssjö, emigrerade i unga år till USA, hon gifte sig där med Henning Fredrik Anderson f. 1882 från Nykil församling. Han hade utvandrat år 1899.
De hade en farm "Wrens Nest" i Clay County och fick två barn:
Herbert Fredrik f. 1917 och Helene Elizabeth f. 1918.
Dottern gifte sig med Raymond Stephen Wasterlund i Chicago och de bosatte sig i Provo, Utah -de fick en son Stephen f. 1945.
Gerdas bror Torsten Byström f. 1893 i Myssjö, utbildade sig till garvare hos sin far och kom till USA 1910. Men han arbetade på olika farmer innan han gick med i armén vid 1:a världskrigets utbrott 1918. Torsten insjuknade, tvingades lämna armén samma år. År 1919 återvända han till Sverige och hann med att gifta sig 1922 med Elizabeth Andersson f.1890 i Korsnäs, Dalarna innan de året därpå flyttade till USA och arrenderade Bowmans Farm i Dalesburg, Clay County under 25 år. År 1945 köpte de en farm i Riverside Township.
Paret fick 4 barn: Dorothy Elizabeth f. 1923, Robert Hjalmar f.1925, John Eric f. 1926 och Donald Herbert f. 1929.
-------------------------------------
James Lundeen f. 1834 i Myssjö var den första avlönade kyrkoherden och pastorn i Dalesburg baptistförsamling. Han gifte sig i Sverige 1859 med Julia Johnson f.1839. De fick 11 barn, emigrerade till USA hösten 1884, bosatte sig i Clay County i september samma år. James var även skräddare och fortsatte med sitt yrke när de kom till Clay County, men blev den första pastorn som anställdes inom lokala Baptistkyrkan med en lön 75$ per år.
Pastor Lundeen med familj hade även en farm som de sålde år 1900 och flyttade till Faulk County, där han senare avled i november 1900. Deras elva barn:
1. John Lundeen f. 1861 i Sverige, skräddare, nybyggare. Ogift. Hade skrädderi tillsammans med sim broder James i Council Bluffs.
2. James Lundeen f.1863 i Sverige. Till USA 1885. Skräddare, Gifte sig med May Vallin från Luleå klänningssömmerska. De fick en son . James avled 1886.
3. Martha Lundeen f. 1865 i Sverige. Gift m John Norin från Dalesburg.
4. Christine Lundeen f.1867 i Sverige. Gift 1886 med John Hullgren f.1861 i Skåne. Christine och hennes man bodde nära Coloma, Michigan som de flyttat till år 1916 från Chicago och de hade en farm med åkeri. De fick 5 barn, alla födda i Chicago: Ella, Jennie, Lilly, Ruth, Roland.
5. Julia Lundeen f 1869 i Sverige. Gift med John Foasberg och de bodde i Huron, S.Dakota. De fick en dotter Irene f. 1933
6. Lizzie Lundeen f.1871 i Sverige. Gift med Albert Bredberg från Gnarp, Hälsingland. De fick tre barn: Dorothy, John och Net.
7. Betty Lundeen f. 1873 i Sverige, ogift. Avled 1893, begravd i Lake Preston, S.Dakota,
8. Carrie Lundeen f.1875 i Sverige, Ogift. Bodde en tid i Faulk County, sedan i Turlock Californien där hon bedrev Pensionat.
9. Charley Lundeen f. 1877 i Sverige. Gifte sig med en tyska och bodde i Winona, Minnesota. Var bokhållare inom olika affärsbrancher. Inga barn.
10. Peter A Lundeen f. 1879 i Sverige. Gift med Frances Anette Huck född i Roscoe, S.Dakota. Peter var postmästare på tågen i mellan Roscoe - Linton, S.Dakota. Familjen flyttade sedan till Hot Springs, Black Hills, S.Dakota där de hade en farm. De fick tre barn: Norma, Verna, Maria.
11. Olof William Lundeen f. 1881 i Sverige. Ogift. Snickare och bodde merparten av sitt liv i Faulton. År 1940 flyttade han till Dalesburg och bodde hos sin syster Martha. Han inredde bland annat Dalesburgs baptistkyrka- där hans far en gång var pastor.
Dalesburgs babtistkyrka
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar