måndag 23 oktober 2017

Min mittpunkt i Jämtland


Utsikt från Hoverberget mot "öyan" och norröver Storsjön

Vacker är utsikten från Hoverbergets topp. Åt vilket håll man än tittar. Fantasin får sitt när man ser utöver Storsjöns vatten och man kanske vill besöka de små "robinson"-öarna som ligger utanför Myssjönäset. Har det levt människor på någon av dessa öar? Kanske blev de tillhåll för fredlösa en gång i tiden... Eller utflyktsmål för dem som ville ha lite äventyr i vardagen.

Bara att ta en tur upp på berget är ett äventyr där det ligger på en halvö och reser sig med c:a 255 m över sjöns vattenyta. Ett berg som har en spricka, en rämna, tvärs över och som även inbjuder till ett besök i Hoverbergsgrottan, Skandinaviens längsta klippgrotta. I den bodde Hoverbergsgubben en gång i sagotiden, en sagojätte, som flyttade när folk började klättra ner i grottan. 





Grottan har undersökts av grottforskare som mätt grottans hela längd till 170 meter. Men som besökare kan man ju inte krypa in i hålgångarna hur som helst, man får nöja sig med de 81 meter som är lätt att ta sig ner i via en trappa. 
Men därnere känner man sig i en annan värld och vetskapen att över en vilar en stor klump av porfyr gör allt lite extra spännande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar