onsdag 28 november 2018

Vem är vem och vem stammar från vem?


Kyrkoherde Matts Ling (1887-1934) publicerade år 1930 en utredning över gårdar och släkter i Bergs socken. Vilka alla hans källor är kan man fråga sig.

Första delen av Jämtlands och Härjedalens diplomatarium (JHD) utkom 1943 och han kan därför inte ha använt sig av denna källa. Snarare torde han ha funnit uppgifter i Diplomatarium Norvegicum, där åtskilliga jämtska medeltidsbrev ingår. 
Om Matts Lings utredning är slarvigt utförd kan man inte veta utan att ha läst den och sett vilka källor som är underlag. 

Uppläggningen utgår från byarna och de enskilda hemmanen. För Bergsbyn nr 1 uppger han bl.a. följande innehavare: Ketil a Berge, f. c:a 1300, nämnd bl.a. 1336, dennes son Peder Kettilsson, f. c:a 1340, dennes son Kettil Pedersson i Berg, f. c:a 1380, dennes son Jöns Kettilsson i Berg, f. c:a 1420 och dennes son Olof Jönsson i Berg, f. c:a 1470 o.s.v.  

Men.... Vem är vem?

Kan personerna beläggas ? En person som heter Ketil a Bergum omtalas 1336-1347, med det är inte Bergsbyn som avses utan byn Berge i Frösö socken!

Peder Kettilsson kan överhuvud taget inte beläggas enligt uppgifter jag en gång fick på ett släktforskarforum. Någon Kettil Pedersson kan ej heller styrkas,  däremot en Ketil a berghe  åren 1428-1450 som högst sannolikt var bosatt i Bergsbyn. 
Jöns Kettilsson i Bergsbyn nämns åren 1466-1481 och Olof Jönsson 1523.  

Hur har då Ling kommit fram till sina slutsatser? Att han har tagit helt miste i de äldsta leden verkar troligt. Man får vara försiktig med att koppla ihop personer bara för att det råder överensstämmelse i fråga om namn och geografisk närhet

Det kan vara av intresse att se hur Matts Ling resonerade. Hans tankegångar och resonemang var ganska vanligt på den tiden när det gällde släktforskning.
Så här skriver han: Vad som för äldre tider brister i material, ersättes av den gamla heliga arvslagen, som bestämde, att odaljord ej fick gå ur släkten. Den bestämde även att, att den närmast arvsberättigade var äldste sonen, sedan de övriga sönerna i tur och ordning, sedan, om ej söner funnos, döttrar, sedan brorssöner, sedan, om ej sådana funnos, brorsdöttrar o.s.v. Man har alltså full rätt att för äldre tid söka direkt manlig arvsföljd,.. (Fornvårdaren del II:5, 1930) 

I en släktutredning utförd av Ling, där han helt sonika för in en obelagd person i syfte att få en obruten släktlinje, gör han kommentaren: En svårighet är ju, att man nödgas sätta in en man, som ej är nämnd i de av mig kända handlingarna. (Jämten 1928 s. 182). 

Sådana omständigheter ska man ifrågasätta och kontrollera. Det gäller också utredningen av Bergs socken. I synnerhet tiden som avses innan kyrkböckerna infördes.

Så det gäller att läsa Matts Lings sammanställning med granskande ögon- det kan finnas skäl till att själv kolla upp i kyrkböcker och andra gamla urkunder. Men självklart är hans utredning en bra grund att starta på -men som sagt bäst är att söka källorna och kontrollera namn, årtal etc.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar