fredag 20 december 2019
Jämtland - Rokokoland
1700-talet var upplysningens tid och det århundrade då den dekorativa och graciösa stilen slog igenom. Människorna började ifrågasätta auktoriteter och man började ifrågasätta kyrkans och överklassens makt. Speciellt de som kunnat få eller skaffa sig kunskap och fått kontakt med olika kulturer genom resor och t ex hantverksutbildning, började skapa sina egna värderingar om vad som var vackert och även till nytta. Människorna började tro på sig själv inom alla klasser; adelssläkt eller bondesläkt - "so what" och resultatet började ses överallt. Speciellt inom konst och hantverk märktes hur en ny stil växte fram - den kallades rokoko.
Ordet "rokoko" kommer från två franska ord "rocaille" som betyder "klippa" och ordet "coquille" som betyder "snäcka". Och de orden täcker nog hur man ville se på det som skapades. Det är ofta stabilt och samtidigt ljusa färger och mjuka former i både snickeri och i dekorationer.
Och redan i slutet av 1700-talet började rokokon även bli populär i Jämtland, speciellt som kyrkokonst -men även som skåp och möbler hos bönderna. Man kan bara säga ordet "jämtskåp" så förstår de flesta vad som avses.
Klipp från Wikipedia:
Jämtlandsskåp eller Jämtskåp är benämningen för skåp som är tillverkade i Jämtland med en hög hantverksskicklighet under tidsperioden 1770-1850. Karaktäristiskt för skåpen är ett svängt eller brutet krön samt svängda ben och ofta förekommer målade draperier och blombuketter på dörrarna
En av de mest berömda kyrkomålarna i Jämtland var Anders Berglin (1737-1805) från Tossåsen, nära Åsarna. Han har faktiskt målat i 18 kyrkor i södra Storsjöbygden. Anders Berglin målade även skåp med vackra dekorationer som inspirerats av just rokokon. Samtidigt så var han jordbrukare i Hackås. Han var tydligen en mycket kreativ människa som hann med både och.
Det kom ut en fin bok om honom för fem år sedan som heter "Rokokomålaren Anders Berglin" skriven av Örjan Bertilsson och Karin Zidén.
Jag känner mig lite stolt över att just en jämte skrivit in sig i kulturhistorien genom sin förmåga att skapa något som idag ses som mycket typiskt "jamskt".
Och idag är dessa skåp otroligt värdefulla och eftertraktade. På en aktion får man betala skyhöga belopp. Men de flesta skåpen ärvs och vårdas inom släkten.
Min mor hade ett liknande skåp- men det är smalt och bara en dörr. Förstår att snickaren som gjorde det, inspirerats av de gamla jämtskåpen. Formen, färgerna och dekorationerna - allt är så "jamskt"
Berglin skapade även "hängskåp" och ovanstående är från 1792. Så vackert!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar