måndag 20 november 2017

Några utvandrare


Mors kusin Elisabeth med dottern Agnes vid en nationalpark i närheten av Seattle i USA. Fotot taget på 1940-talet.

Elisabeth var döpt Lisa Kristina f. 1891 och hon emigrerade till Amerika år 1910. Hon gifte sig med en värmlänning, John Andersson i Seattle som utvandrat 1909 
Familjen bodde en tid i Everett, Snohomish county som tydligen ligger nära gränsen till Kanada. Det förklarar kanske varför äldste sonen  John Sigurd noteras som född i Kanada i USA enligt ett tidigt "Census" och fadern John står som "farmer". 
De fick tre barn: John Sigurd f. 1914, Hugo f.1915 och Agnes f. 1922

Elisabeth och hennes man tillhörde de svenskar som lyckades i det nya landet; De bosatte sig i Seattle och maken startade en konstruktionsfirma, som sönerna tog över och utvecklade och de byggde både vägar och andra anläggningar. 

Men de hade haft planer på att återvända till Sverige och hela familjen var på besök en sommar under 1930-talet. Då hade de önskemål att köpa en bondgård uppe i Mo, men säljaren valde andra köpare. De återvända till USA och satsade på sitt företag där.
Elisabeth hade hela sitt liv kontakt med sin moster dvs min mormor, och under krigsåren och hela 1940-talet så skickade hon paket med konserver och kryddor till mormor varje år till jul.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar