onsdag 6 november 2019

Gudarnas tyta är ingen gök



I det gamla Persien ansågs Göktytan (Jynx torquilla) vara gudarnas speciella fågel. Den kallades "Gudatungan" och i härskarens rättssal hängde flera göktytebilder för att påminna härskaren om ödets omutlighet och faran för högmod.

Och i de gamla grekernas mytologi blev den vackra Jynx indragen i ett svartsjukedrama där hon beskylldes för att ha kastat ögon på självaste Zeus, vars hustru Hera tog till trollkonster och förvandlade den sköna till en fågel.

Det svenska namnet "Göktyta" kan man undra över. Någon gök är det ju inte fråga om- fågeln är en avlägsen släkting till hackspettarna. Förklaringen är kanske att den sågs som gökens härold när den kom i  början av maj. 
"Tytandet"  har med det nasala, gnälliga lätet att göra: ett vasst och ganska snabbt framfört "gyt-gyt-gyt" ungefär 10-20 gånger i sträck. Lätet är svårt att bokstavera och kan nog beskrivas på många olika sätt.


Göktytan är en underlig varelse som när den känner sig hotad förlänger sin hals upp till fem gånger den normala längden. Utsträckt på det viset vrider den sedan långsamt huvudet fram och tillbaka samtidigt som den långa tungan skjuter fram under ett ormlikt väsande. Så boplundrare drar sig snabbt tillbaka.
Göktytan finns över hela landet, även om den inte är så vanlig.

Den gråbruna, spräckliga fjäderdräkten gör den mycket svårupptäckt. Men den förekommer ofta i parker, trädgårdar och i lundar.  Själv såg och hörde jag den för första gången för många år sedan i Svandammsparken, en vacker oas i mitt bostadsområde. Läste då på om fågeln och lärde mig att den lägger otroligt många ägg: det kan bli upp till fjorton stycken även om det vanligaste är sju till tio. Hanen och honan hjälps åt vid ruvningen. Boet finns oftast i ett trädhål eller i en fågelholk.
En märklig fågel i vår natur.

Saxat från Wikipedia: 
Göktyta är en hackspett som främst häckar i tempererade regioner i Europa och Asien. Absoluta merparten är flyttfåglar som övervintrar i tropiska Afrika och södra Asien, från Iran till Indiska subkontinenten, men några är stannfåglar i nordvästra Afrika och på öar i Medelhavet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar