torsdag 9 februari 2017

Byn och berget




Byn ligger vid berget och berget ligger mitt i byn. Det ser ut som en bullig limpa från "framsidan" - den sida där kyrkan, skolan och de flesta gårdarna finns. Den sida som solen mest värmer och den sida som den resande möter som kommer söderifrån.


Uppe på berget låg det gamla utkikstornet som förr i tiden användes för brandbevakning under torra somrar, så att eventuella skogsbränder upptäcktes i tid. Det var innan telefonernas och brandkårens tid.
Tornet var också utflyktsmål för skolan eller med familjen. Det var ett äventyr att med matsäck i ryggsäcken klättra den branta stigen, som började vid hembygdsgården,upp till tornet. Att sedan gå uppför den branta, skrangliga trappan som cirklade sig upp till toppen och upptäcka den fantastiska utsikten! 
Vid vackert väder tog den andan ur en, skogsklädda berg, åsar och blåvita fjäll kantade horisonten. Däruppe begrep jag att världen var stor, mycket stor och jag undrade så vad som fanns på andra sidan horisonten.

Byn såg ut som utplacerade träleksaker nedanför oss och det var spännande att hitta igen sitt eget hem från den karta som byn visade upp. Mitt hem var ganska enkelt att hitta igen, det gulmålade huset låg längst bort utefter landsvägen mot Svenstavik, sedan tog skogen vid. 

Storsjön visade sig vara en stor sjö, och inte enbart den lilla vik som halvön med berget vilade vid. Vi ungar räknade alla öar vi såg, och försökte även räkna kyrktorn som syntes som spjutspetsar från byarna utefter sjöns stränder. Vi lärde oss namn på fjällen som syntes och vart det riktigt klart väder så kunde vi även se Åreskutan. Det kändes mäktigt.
Världen var verkligen stor och vi bodde i världens mittpunkt!

Efter allt "utkikande" så var det dags för matsäcken och vi slog oss ner på stenar och bland lingonris runt tornet. Det var ljuvligt att äta smörgåsar och dricka mjölkchoklad, blandad med dofterna från granris och ljung. Solvärmen steg från den barrbeströdda marken och just då var detta ett sätt att leva. Att alltid vara på utflykt och ha matsäck med sig. 
Fanns det något bättre i hela världen?

(baserat på en artikelserie skriven 1981.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar