söndag 20 oktober 2019

Jamtlands sigill




Magnus Lagaböter gav Jämtland dess första kända sigill 1274. Det var godkänt till 1575.

Sigillet med det norska lejonet är okrönt och vittnar om Jämtlands särställning och på varje sida om skölden kan två jägare med
pilbågar riktade mot ekorrar skönjas. 
Ekorrarnas vinterpäls, gråskinn, utgjorde den skatt jämtarna pålades efter att Sverre erövrade landet.

Sigillet, med äldsta avbild är från år 1274, visar två jamtar som håller upp skölden med den norske løve, lejonet. Noteras kan att skölden är okrönt. På var sida står en bågskjutande jamt som riktar sin pil mot en ekorre. Symboliken i detta är att skatten till den norska kronan erlades i gråskinn, dvs ekorrens vinterpäls. Texten runt sigillet är på latin och lyder i översättning: "Sigillet åt allmogen i Jamtland".


















Landskapsvapnet har verkligen utvecklats. På det äldsta står två jamtar och håller i en sköld med det norska lejonet på. Kanske är det därifrån som lejonen på Sveriges riksvapen kommit? Fast lejon sågs ju som de vilda djurens konung och finns i många länders gamla sigill och vapen. Och inom adeln fanns lejon med på många vapensköldar. Lejonet står för mycket och det ställs även krav på lejon... det finns ett gammalt talesätt som säger att  det är "bättre att vara en levande hund än ett dött lejon".
Idag är det en mer "modern" bild på landskapsvapnet: en älg med stora horn som hotas (?) av en varg och en örn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar