tisdag 7 januari 2020

Fynd vid städning


Har sorterat gamla brev och kastat (dvs eldat upp dem i kakelugnen), de flesta var så personlig. MEN jag hittade igen och sparar de brev som jag fått från min Farmor. De är så fina att läsa. Minns sista sommaren min Farmor levde och jag var upp till Hoverberg på besök; då fick jag en överraskning av henne; nämligen en liten "bok" som jag skrev när jag var 7-8 år gammal. Jag hade klippt och vikt ihop sidor och sytt ihop dem, storleken på "boken" är 10x15 cm.
Den fíck farmor av mig (tror faktiskt att det var två som jag hade gett henne) och hon lovade att spara dem. Det är rolig läsning. Tydligen började min skrivlust tidigt. "Boken" heter Agneta och eftersom den inte är så tjock så skriver jag av den här:

Kap. 1
Agneta  
Hon hette också Lovisa efter sin farmor. Hon var sju år gammal. Familjen bestod av mamma & pappa, farfar & farmor, mormor& morfar, faster, moster, morbror och lilla Agneta. Mamma var i köket mest hela dagarna och pappa i växthuset. Faster hjälpte mamma och mormor stickade. Moster skötte om fåren och morbror skötte om kycklingarna, hönsen och ankorna.
Om somrarna hade Agneta på sig rutiga klänningar eller enfärgade. Om vintern hade hon skiddräkt eller ylleklänningar. Hennes bästa klänningar var en i sammet och en sidenklänning. 

Kap. 2
Stadsresan
En dag skulle morfar in till staden och sälja grönsaker, hönsägg och ankor. Agneta skulle också få följa med. Hon hade en-och-femtio i sparbössan och fick tre kronor av mamma och pappa att köpa något för. Hela familjen tittade efter dem när de åkte. Det gick fort undan. Hästen som morfar körde hette Snabbfot. Efter en halvtimma  var de framme. Vid en affär stannade de för Agneta ville gå in och köpa något till dem där hemma.Det fanns så mycket att välja på. Till mamma köpte hon en näsduk och pappa fick nöja sig med två påsar frön. Mormor fick ett synålsbrev Nu hade hon köpt för en krona och tjugofem öre. I en annan affär köpte hon varsin tehuva åt faster och moster. Morfar och farfar fick tre stycken piprensare var och morbror fick en påse hönsfoder. Nu hade hon en krona kvar. För den köpte hon lakritsbåtar till Susan och Jörgen. De var hennes bästa lekkamrater. På hemresan var hon så trött att hon sov när hon kom hem.

Kap. 3
Skatten i slottsruinen
En gång var Agneta, Susan och Jörgen i den gamla slottsruinen, som enligt sägnen tillhört en viss greve Adenholm. Då såg de att Susans hund hade försvunnit. De letade en lång stund men fann inte igen den. Då hördes  det plötsligt ett skall nedifrån. Jörgen drog undan några stenar och där låg Susans hund Boj uppå en brun och rostig kista. 
Jörgen makade undan Boj och bröt upp den. Å, vad det blänkte! Kistan var full av smycken och andra värdefulla saker. "det är nog tjuvgods" sa Jörgen. "Ja" sa både Susan och Agneta på en gång. Efter en stund gick de hem och talade om vad de hittat, men ingen trodde dem. Då sa de att de skulle går dit och titta. Det gjorde så och såg skatten. På ett smycke stod det ingraverat: "Greta av John.1893" . Man anmälde allt till polisen. Efter några månaders undersökning fick man tag i några tjuvar som hade stulit och gömt det uppe i den gamla slottsruinen. Agneta, Susan och Jörgen fick hittelön och det stod mycket i tidningarna om skatten och barnen i Sjövik.

Kap. 4
Påskkorten
En gång fick Agneta ett påskkort och hon lyckade sälja det för tio öre.  För tioöringen köpte hon tio stycken påskkort, sedan sålde hon dem för tio öre styck och fick en hel krona istället. Sedan köpte hon tio stycken påskkort och sålde dem för en krona styck. Nu hade hon tio kronor och köpte en kyckling som hade karameller i magen. Den skulle dom hemma få. Nu hade hon åtta kronor kvar, ty kycklingen var mycket stor och kostade bara två kronor. 
Eftersom det nästa dag var påskafton, så sparade hon slantarna. Ty om hon köpte ett påskägg till sig själv så kanske hon fick flera likadana. Ty varenda påsk hade hon fått flera stycken av sina släktingar. När hon kom hem så bad hon sin mor att stoppa hennes pengar i sparbössan som stod på hyllan i det stora blåmålade skåpet i salen. Nästa morgon så letade hon igen sin kyckling som hon gömt i sitt rum, och gav den åt mamma och pappa och alla dom andra.
Själv fick hon fem stycken påskägg och två stycken påskgummor och en sydd påsklöpare av farmor, som hon hade broderat på linneväv.

Kap. 5
Midsommarfesten
Tiden hade gått fort och det var midsommaraftonens morgon. Idag skulle man resa midsommarstången på festplatsen i byn. Och den låg mellan affären och Lindhagen. Barnen i byn brukade plocka blommor och deras mammor hjälpte till att klä stången. På kvällen så samlades man på festplatsen och reste upp den. Sedan så dansade man. Där var också två spelemän, en dragspelare och en fiolspelare. Det var dragspels-Anders  och smedje-Lars som spelade fiol. När man dansade kring stången fick alla vara med. Men sedan blev det dans för de stora och då måste barnen gå och lägga sig -eller bara stå och titta på. 

Kap. 6
Födelsedagsfesten
När Agneta fyllde åtta år hade hon ett födelsedagskalas. Då bjöd hon dit sina vänner Jörgen, Susan, prästgårds-Annicka och Jan som bodde i Beckebo. Då bjöd hon dem på saft och tårta och kakor.  På tårtan hade mamma satt åtta ljus som de hade tända ett litet tag. Hon fick också presenter. Den bästa var en liten hund som hon fick av hela familjen. Den kallade hon för Tony. Hon hade tidigare en kattunge  som kallades Tonni. Av Susan fick hon en ring och av Jörgen en halskedja. Av Prästgårds-Annicka fick hon en vacker tavla som föreställde "Jesus välsignar barnen" och av Jan fick hon en bok som hette "Milly-Molly".

Kap. 7
Agneta börjar skolan
På hösten började Agneta, Susan och Jörgen skolan och där fick de många nya kamrater. Innan Agneta skulle börja skolan fick hon en ny kappa och en skolväska att hänga på axeln. Efter uppropet så fick man läseböcker som man skulle lära sig att läsa.  När Agneta gått en tid i skolan så sa hon: "Det bästa av allt är nog skolan"


 -Slut-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar