måndag 20 januari 2020

Glada Minnen och Lästips



I Karin Wikbergs avhandling ”Amatör eller professionist” studeras amatörfrågan i svensk tävlingsidrott åren 1903-1967. Hennes forskningsöversikt visar att ingen utförligare framställning tidigare har gjorts där amatörfrågan behandlats från början till slut på nationell nivå. Avhandlingen är inriktad på den svenska idrottsrörelsens inställning till och behandling av amatörfrågan. Organisatoriskt står Riksidrottsförbundet i centrum för studien. Avhandlingens tidsmässiga avgränsning blir mellan 1903 (då RF bildades) och 1967 (då ett slutgiltigt beslut togs).

Jag håller på att åter läsa min kära syster Karins  doktorsavhandling  från 2005. 
Den är både intressant och mycket lärorik.

Idrott skulle ju tidigare utövas på amatörnivå; dvs idrotts-utövarna fick ej ta betalt för sitt tävlande.  De skulle enbart träna och förbättra sig på ledig tid från sina arbeten. 
Och så försökte nog de flesta utöva sin idrott -deras ideal var tydligen det så kallade "gentlemannaidealet" som var förebild för idrottare en gång i tiden; uttrycket har sina rötter i den engelske gentlemannen som var "bildad, berest, följde lagar, förlorade och vann med samma goda humör och som aldrig tog betalt för sina framgångar.

Det var den bilden av idrott som Pierre de Coubertin tänkte sig när han år 1894 grundade den Internationella olympiska kommittén. Idrott och sport har verkligen en spännande historia

Minns hur upptagen och fokuserad min syster var under den tid hon forskade och skrev - samt även hade sitt jobb att sköta på Riksarkivet. Men vi njöt, då och då, ledig tid tillsammans i hennes fritidshus ute i Roslagen och ibland pratade vi lite om hennes forskande. Jag förstod ju att det måste vara ett enormt jobb att läsa och prioritera vad som skulle vara med i boken. Det måste ha varit ett "hästjobb" att samla, tänka, välja och skriva.

Även gamle vännen från Rörösjön, sportjournalisten Thord Eric Nilsson, tog en tur ner för att lyssna på hennes presentation av boken när hon doktorerade vid Stockholms universitetet och skriva om det. Han höll nog på att själv skriva och sammanställa Jämtlands-Härjedalens idrottshistoria då, för den kom i bokform 2007.

Så annorlunda det är idag: alla idrottsutövare får bra betalt, träningspengar samt reklampengar och blir de sedan världsstjärnor, så tjänar de miljoner. 

Den som är intresserad av idrottens historia kan låna boken på bibliotek eller köpa den -det är ingen bok man sträckläser. Men den är verkligen en pärla.
Jag minns att avhandlingen recenserades på kultursidan i Dagens Nyheter av kulturjournalisten och litteraturvetaren Ingrid Elam, som skrev mycket positivt och lyfte verkligen fram boken -så man fick läslust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar