fredag 10 juli 2020

Berg och Åsarne 2019



Ena ändan på Hoverberget - Foto: Charlotte M.

Idag kom den efterlängtade hembygdsboken  "Berg och Åsarne 2019" med hälsningar från Bertil och Märet Glansberg. 💗

Jag har börjat bläddra lite i den - och upptäckte att många vänner har bidragit med artiklar: t ex  lite om gamla vårdkasen på Hoverberget- som tändes när det var orostider och när man ville varna befolkningen om t ex annalkande krig och andra faror samt kalla in soldater till mobilisering. Seden uppstod tydligen på 1600-talet. Skrivet av Bertil G.

Så har Harriet Hallin skrivit om orsaken till att hon skrev en bok om Hoverberg och sin uppväxt där: "Kärleken till byn- en bok om att fånga en barndom"
Jag köpte den av henne förra året. Mycket intressant och jag känner ju igen en hel del även om vi bodde i varsin ända av byn. Och vi var skolkamrater på folkskolan i Berg.

Och så "bergsstårscha" Charlotte Mannberg, som dels skrivit en mycket intressant artikel om sin farfarsfar Per Mannberg och dels om Stenhammaren och om Norrgården, hon har verkligen forskat och sammanställt det hon fått veta om sina släktingar. Så har hon även skrivit om den nordsvenska brukshästen, och det märks att det är en hästkännare som skrivit. Idag finns det nog inte så många sådana hästar kvar -efter att traktorn kom och underlättade alla jobb.

Även Svante H Tirén bidragit med en mycket intressant artikel om Visioner och verklighet i ritningarna till 1790-talets kyrkobyggnad i Berg. Kyrkan invigdes officiellt den 9 juli 1797 av kyrkoherden Nils Paulin, som var född på Eltnäset och som även fick kyrkoherdetjänst i Berg efter att ha haft tjänst på några andra orter först.

Och så fick jag med en artikel om "Vattviksadeln", Anders Blomensköld d y eller som han står skriven i Bergs kyrkoarkiv Blomenschöld
Han är en anfader på både fars och mors sida. Med en lite märklig livshistoria som jag har skrivit om tidigare på bloggen.   <<(klicka på länken)

Kulturen blommar i Berg!

Boken "Berg och Åsarne" kan köpas via denna sida: https://www.hembygd.se/berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar