lördag 17 mars 2018

Några Bergsbor i Amerika och deras öden

Från skriften "Bergvind -1926" har jag skrivit av detta:

Emigranter 1926:
Olof Vickman, Skanderåsen. Oskar Molander, Skanderåsen. Erik Jonsson, Österskucku. Enar Berglund, Bingsta. Ragnar Göransson, Vesterskucku. Johan Norrman, Vattviken. Julius Vesterberg, Eltnäset.

Emigranter som blivit amerikanska medborgare:
Gunnar Valldén m. familj, Bergsviken. Anders Mårtensson, Östberg. Ante Andersson, Östberg. Joh. Nilsson m. famij, Vesterskucku. J.O.Hjelm m. familj, Vesterskucku. Jöns Kristofferson, Vesterskucku. Kristen Olofsson m Familj, Bingsta.  Elin Månsson, Österskucku. C.Carlsson, Vattviken, 1889. Mårten Carlsson, Vattviken 1887. Jon Stork, Vigge, 1881. 



>>> Jag har läst om  Jon Stork /John Storck, som gjorde karriär inom amerikanska militären och blev ärad för sina insatser under 1:a världskriget. Han hade en son som studerade vid amerikanska universitet och blev en både känd och berömd professor. Det finns att läsa om sonen John Storck jr  på internet.   (klicka på länken) 

Det finns även en artikel om honom i Bergvind 1959. John Storck föddes 14 sept 1864 och emigrerade till USA 1871. Där står att han blev amerikansk medborgare först år 1895. Han var efter sin militära karriär bosatt i San Antonio i Texas. 
Många som utvandrade försvann...dvs de slutade höra av sig och troligen var de döda, många omkom i skogsarbete och i byggarbeten. Livet var hårt och skyddsanordningar var inte som idag. Men det kanske var så att en del "försvann" frivilligt; de bytte namn och även födelseårtal till amerikanska myndigheter, för att slippa t ex försörjningskrav från lämnad familj i Sverige. Myndigheterna kunde sedan inte få tag i dem.

Döda:
Magnus Vallin, Östberg, död i klimatfeber 1904. Joh. Hamrén, Vattviken, död i spanskan 1919. 
S. Salomonsson, Bingsta och Fru Ingeborg Henriksson, Österskucku - årtal okänt.


Andra notiser:

Pastor Per Almgren ljöt en ögonblicklig död, måndagen den 19 februari 1906 i Alberta, Canada, då han var på väg till sitt hem, omtalar Svenska Amerikanaren. Vägen gick genom en skogstrakt, där åtskilliga av nybyggarna voro sysselsatta med att hugga timmer. I ett obevakat ögonblick fälldes ett träd, som föll på åkdonet och stammen träffade pastor Almgren i huvudet, så att han dog ögonblickligen utan att yttra ett ord. Kamraten träffades av trädets grenar och kastades undan ett stycke, och hästarna skenade iväg över den åtskilliga mil långa sjön och fasttogos av indianer. 
Pastor Almgren var född i Bingsta den 5 maj 1863 och var således vid sin död över 42 år gammal.

Efter tre månaders sjukdom avled den 14 mars 1906 av hjärnfeber Erik Salomonsson i sitt hem i Brooklyn,  Newyork.  Han var född i Bingsta och anlände till Amerika 1888. Han slog sig ned i Dover, N.J. där han kvarstannade till omkring 1904 då han flyttade till Newyork och erhöll anställning vid Elevated Railroads vagnfabrik. Han sörjer närmast av efterlevande maka och fyra små barn, två bröder samt sex syskon i Sverige.

>>> Ja, det är några livsöden -både positiva och negativa. Bilder ur livet en gång för länge sedan  på andra sidan Atlanten. Jag har skrivit precis som det står i Bergvind, för att språket är så speciellt. Men det var så man uttryckte sig på den tiden. Och man får en känsla av den tiden när man läser det skrivna tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar