torsdag 6 juni 2019

Nationell festdag



6 juni... Sveriges Nationaldag - sedan 1983Tidigare "firades" dagen som den svenska flaggans dag

Men den dag eller den helg som vi svenskar firat sedan urminnes tider är Midsommarhelgen. Och det är nog fortfarande så för en äldre generation.

När jag var barn och växte upp så firades midsommar-aftonen ordentligt på hembygdsgården i Hoverberg. Alla som ville, fick vara med och klä midsommarstången samt resa den. 

Vi ungar älskade att plocka blommor och hjälpa till att göra både kransar och girlanger- de vuxna hade ordnat björkriset. Det var mäktigt att se på när stången restes. Så blev det ringdans och lekar runt den. Och sedan saft och bulle i gröngräset. Olika spelemän underhöll med fiol och dragspel, folk sjöng med i kända visor och alla var så glada. Det var fest för alla en hel dag. 

Och på midsommardagen var det sommargudstjänst i kyrkan med vår älskade präst Jan Berndes, som även var min konfirmationspräst, och vacker sång av kyrkokören. Altaret var prytt av sommar-blommor och prästen bar en vit skrud och allt kändes fint och vackert. Det var ett sätt att hälsa sommaren och koppla av lite för alla. Snart skulle ju höskörden börja och alla bönder vara upptagna av hårt arbete. Men midsommarhelgen var en festhelg för alla, och jag tror ju att de flesta som upplevde detta firande fortfarande känner att det är midsommarhelgen som är vår nationaldag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar