onsdag 28 augusti 2019

Äppeltider...


Äpplen är ett "måste" - när de första skördarna ligger där inbjudande hos torghandlaren och lockar med både form och doft så känns det så härligt. 
Äppeltid = skördetid.
Det blev en stor kasse med hem och så nu får jag agera "husmor". ha!
Äppelpaj (mums) - och så flera burkar äppelkompott på burk. Så gott att ha i morgonens yoghurt med goda och nyttiga fullkornsflingor. 

En god Start på dagen. (nu blev det reklam igen) häpp, den bjuder jag på.

När jag var barn så kom alltid en jättestor låda med äpplen på hösten till oss med avsändare onkel Erik i Tureberg. Onkel Erik hade flera äppelträd på sin tomt och kunde ej ta vara på all frukt- men å det kändes som en sorts julafton för oss ungar. Så goda äpplen! Att varje dag få ta ett äpple med i skolväskan kändes extra lyxigt. 
Och det är nyttigt med frukt: "ett äpple om dagen ....osv..."

Äpplet har ju fått en viss roll i vår historia genom den bibliska historien om Adam och Eva och det så kallade "Syndafallet" en historia som har många bottnar, men även frågetecken. Det är symbolik på hög nivå.
MEN i bibeln står inget om äpplen! 
Där kan man läsa att i Edens lustgård fanns ett träd, "Kunskapens träd" och att dess frukter var förbjudna, så kanske var det just det "förbjudna" som lockade. 
Gud var ju den som hade all makt.

I alla tider har maktens män satt gränser för alla som inte tillhör den klass som styr. I bibeln står det klart och tydligt att frukten heter "kunskap på gott och ont". Det handlar alltså om att kunskap ger makt. Men kunskap kan vara både ond och god. Och ju fler som fick kunskap: mindre makt till makthavarna.
Så de med makt sa: "Men av trädet med kunskap om gott och ont skall du inte äta, ty den dag du äter av det skall du döden dö." (1 Mos 2:17.)

I vår gamla Asa-tro finns även myten om Adam och Eva: 
nämligen Ask och Embla
De skapades av två trädstammar som Asaguden Oden, även kallad Gautr (betyder avlaren) fann på stranden. Ask blir den första mannen och Embla  (trädet alm) blir den första kvinnan.

Alla gamla skapelsehistorier är fyllda av likheter och kanske är det så att myterna skapades för att människan skulle få ro inombords. Varför finns vi? Vad är syftet? Vad är meningen?
Under utvecklingen från en apa till en mer utvecklad varelse som under miljoner år blivit till den vi är idag- så är det en både märklig och svårförståelig period. De flesta som läst utvecklingens historia tänker nog på detta och har nog ställt sig frågan Varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar